top of page

From Scratch: Albanian Summer Picaresque

From Scratch është një histori e Albanian Summer: An Entertainment-it, një album LP i publikuar nga Practical Music në Londër në 1984. Albumi u kompozua nga Dave Smith, muzikant dhe anëtar i The Scratch Orchestra, dhe interpretuar nga Janet Sherbourne dhe Jan Steele, muzikantë të improvizuar dhe klasikë. Nëpërmjet intervistave, materialeve arkivore dhe eseve, botimi kontekstualizon arsyet prapa interesit të muzikantëve eksperimentalë britanikë për Shqipërinë Socialiste. Libri përfshin intervista të reja me Dave Smith dhe Jan Steele, tre ese nga Smith mbi muzikën dhe kulturën shqiptare, një ese nga Gavin Bryars mbi muzikën e Smith-it, diskutime mbi ndikimin e A.L. Lloyd-it dhe Cornelius Cardew-it dhe rolin e Shoqërisë Shqiptare në Britani. 

 

Libri prezanton një tregim të re në majtë internacionalist të muzikës eksperimentale britanike të ndikuar nga vepra e Cardew-it.

 

Përveç internacionalizmit muzikor, libri përfshin edhe një pjesë me nëntë slogane që përshkruajnë kontradiktat politike dhe artistike të Shqipërisë Socialiste; bibliografi e anotuar e librave të botuar në gjuhë të ndryshme për Shqipërinë; përmbledhja e imazheve të marra nga e gazeta "Zëri i Rinisë" botuar në vitet 1984 dhe 1985.

 

Dizajnuar nga Ott Kagovere, libri është bashkë-botuar me Rab-Rab Press.  

 

The book is commissioned by Manifesta 14 Prishtina.  

 

The book was reviewed by The Wire magazine.

Pyke-Presje Logo
bottom of page