top of page

Haxhi Ymer Lutfi Paçarizi (1870-1928) ishte një nga poetët më të rëndësishëm nga Prizren. Paçarizi ishte në të njëjtën kohë edhe Shehu i Teqes Melami Sufi të Prizrenit. Në vitin 1920 ai mbështeti lëvizjet socialiste në Mbretërinë e Jugosllavisë, të cilat u bënë shumë me ndikim në popullatën myslimane të Kosovës, Sanxhakut dhe Maqedonisë. Kjo përzgjedhje arkivore bashkon disa nga artikujt, imazhet dhe dokumentet arkivore mbi jetën e Paçarizit dhe lëvizjet socialiste në Prizren dhe Shkup në fillim të shekullit të 20-të.

Albanian Summer: An Entertainment, është një album i publikuar nga Practical Music në Londër në vitin 1984. Albumi u kompozua nga Dave Smith, interpretuar nga Janet Sherbourne dhe Jan Steele. Albumi merr formë rreth muzikës tradicionale shqiptare, duke nxjerrë në pah mënyrat se si i ka tërhequr muzikantët eksperimentalë britanikë dhe shkrimtarët përparimtarë. Arkivi përfshin materiale koncertesh dhe promovuese, intervista me interpretuesit dhe kompozitorin etj.

Pyke-Presje Logo
bottom of page